ALA na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, migreny – czym jest kwas alfa-liponowy i dlaczego warto go stosować?

ALA na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, migreny - czym jest kwas alfa-liponowy i dlaczego warto go stosować?

Kim jest ALA? Nie kim, a czym. ALA, czyli kwas alfa-liponowy, to związek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, przypominający swoją budową strukturę witaminy. Związek ten doskonale rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach, nasz organizm potrafi samodzielnie wytworzyć jego niewielkie ilości, ale może być on także dostarczany z niektórymi produktami spożywczymi. Dlaczego jest tak ważny?

Młodość dla mózgu i usuwanie toksyn

Badania dwóch amerykańskich lekarzy, dr Troya Hagena i Bruce’a Amesa wykazały, że kwas alfa-liponowy jest jednym z antyoksydantów, które w najsilniejszy sposób działają na nasz mózg odmładzająco, a do tego, jego przyjmowanie zwiększa działanie antyoksydacyjne innych przeciwutleniaczy, na przykład witamin C i E. ALA skutecznie zwalcza wolne rodniki, czyli molekuły, które powodują uszkodzenie DNA zdrowych cząsteczek naszego organizmu, za czym idzie rozprzestrzenianie się chorób takich, jak choroby serca, udar, stwardnienie rozsiane, Alzheimer czy choroba Parkinsona.
Kwas alfa-liponowy posiada także niezwykle silne właściwości oczyszczające i pomaga usuwać z organizmu wiele szkodliwych toksyn.

Forma podania

Kwas alfa-liponowy można przyjmować doustnie lub w formie wlewów dożylnych. Ta druga forma zdaje się być bardziej skuteczna i pomaga zapobiegać, a także niweluje uszkodzenia wywołane atakami wolnych rodników, a także pomaga przekształcać spożywane pokarmy w energię, ponieważ kwas ten odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych.

ALA w walce z cukrzycą

Kwas alfa-liponowy chroni także komórki przed skutkami przewlekłej hiperglikemii, która jest główną przyczyną uszkodzeń nerwów w przebiegu cukrzycy. Badania pokazują, że stosowanie tej substancji pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, a w przypadku neuropatii cukrzycowej będącej powikłaniem cukrzycy, stosowanie kwasu ALA może zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości, jak drętwienia i bóle, bowiem związek ten hamuje proces powstawania reakcji zapalnych.
Kwas ten ma także korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową, ponieważ zwiększa insulinowrażliwość u chorych na cukrzycę typu 2.

Kwas alfa-liponowy regeneruje wątrobę

Co prawda, wątroba jest narządem, który posiada zdolność do regeneracji, jednak może zostać trwale uszkodzona i czasami potrzebuje pomocy „z zewnątrz”. ALA pomaga chronić wątrobę, zwiększając poziom L-cysteiny, czyli przeciwutleniacza niezbędnego dla naszego zdrowia, który buduje kreatynę i glutation oraz poprawia naszą odporność i odtruwa wątrobę.

Dla kogo jeszcze jest ALA?

Kwas ten z powodzeniem stosowany jest w leczeniu chorób układu krążenia, ponieważ ALA doskonale udrażnia naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi, usprawnia pracę serca i mózgu.
Poza tym, kwas alfa-liponowy jest stosowany jako uzupełnienie terapii nowotworów, depresji, nadciśnienia, reumatyzmu, chorób oczu (jak jaskra czy zaćma), choroby Alzheimera, grzybicy, zatruć toksynami i metalami ciężkimi czy leczenia przewlekłych stanów zapalnych.

Kroplówki z kwasem ALA wspomagają także odchudzanie i obniżenie wagi, pomagają redukować uszkodzenia mózgu powstałe na skutek udaru, wspomagają leczenie migren, stymulują działanie komórek macierzystych.
Najlepiej skonsultować się ze specjalistą, na przykład pracującym w warszawskim Centrum Zdrowia Panaceum i zapytać o wlewy z kwasu alfa-liponowego. A warto, bo regularne przyjmowanie tej substancji potrafi zadziałać na nasz organizm zbawiennie.

ALA na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, migreny – czym jest kwas alfa-liponowy i dlaczego warto go stosować?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here